Hári ékszer

Friss bejegyzések

COVID — Miért a COVID a blog témája?

Két éve jelen van az életünkben, mindent felülírt, mindent megváltoztatott. 2007-ben nyitottam meg az ékszerüzletemet, pont a nagy válság kezdetekor.

Kezdő vállalkozóként és vállalkozásként nagyon nehezen éltem túl azt az időszakot, úgyhogy némi gyakorlattal a hátam mögött most már magabiztosabban kezelem a helyzetet. A legfontosabb célom az, hogy a vevőim ezekben az időkben is találjanak újdonságot nálam, hogy érdemesnek tartsanak arra, hogy megkeressenek, rendeljenek, vásároljanak a drágaköves ékszereimből. Hiszen ezek az egyedi tervezésű és kézimunkával készült ékszerek gyógyírt jelentenek lelkünknek és erre nagy szükségünk van, talán nagyobb, mint eddig bármikor.

De hogy tudom megtartani a megszokott színvonalat? Milyen újabb beszerzési csatornákat kell felfedeznem és használnom?

 

Hogy élem túl a COVIDOT?

 

Ahhoz, hogy mindig újdonsággal szolgálhassak, első és legfontosabb lépésként a drágaköveket kell beszereznem. Az ékszereim egyedi arcát a különleges csiszolású, színű és formájú ásványok adják. Szeretem a nagyméretű csiszolatokat, mert különleges méretük rögtön megihlet, szinte látom magam előtt a már kész ékszert. Ezekből a nagyméretű drágakövekből elsősorban elegáns koktélgyűrűket készítek, főként fehér, rozé és sárga aranyból. Sajnos, Magyarországon a különleges, az átlagtól minden szempontból eltérő köveket nem tudom beszerezni.

A drágakövek beszerzéséhez már bejáratott csatornáim vannak.  Minden év tavaszán Hong Kong-ba, a legnagyobb ékszer és drágakő show-ra látogatok, ahol a Világ minden tájáról összesereglett kiállítójával találkozhatunk. Szoktam mondani, ami itt nem kapható, az nincs is. Szakmai fórumok, versenyek, kiállítások, szerszámok, egyéb, az ékszerszakmához köthető programok, workshopok, vállalkozások jelennek meg itt.

Első utam természetesen a drágaköves pavilonhoz vezet. Ennek méreteit nehéz lenne érzékeltetni, de évről- évre több száz kereskedő, csiszoló állít itt ki. Az évek alatt sok szakmai ismerettséget kötöttem, így már célzottan keresem fel az indiai és a dél-amerikai kereskedőimet.

Most is, hogy erről írok, elfog az izgalom, a kíváncsiság, mint akkor, amikor igaziból élőben meglátom a gyönyörű, ásványokat, csiszolt drágaköveket. Nehéz elmesélni, mit is érzek ilyenkor. Sohasem arra gondolok, mennyi az az összeg, amit éppen a kövekre költhetek, ahogy arra sem gondolok, kinek mennyire tetszenének ezek a csodák. Csak megfogom, megsimítom azokat a drágaköveket, amelyek megszólítanak. Válogatok a turmalinok, kvarcok, topázok, morganitok, tanzanitok között. Dáriusz kincseskamrájában érezhetem magamat a csodás gránátok, fűzöld olivinek, aranyló rutilkvarcok, színes kalcedonok mesevilágában! Miután kiválogattam azokat a drágaköveket, amelyek megérintettek, jön a vásárlás prózaibb része. Vajon mennyibe fog kerülni ez a sok szépség? Sajnos, az anyagi lehetőségek lekorlátoznak, ezért pár darabtól el kell búcsúzni. Így tényleg azok a kövek jönnek velem, amelyek a többszörös szűrőn átmentek, amelyeket megérdemeltem. Ebben a fázisban, a lelkem mélyén már mindegyik egy–egy elképzelt ékszerben foglal helyet. Szerintem hozzám jó helyre kerültek és mindig nagyon boldog vagyok, hogy a magaménak tudhatom ezeket a csodákat, a természet ajándékait, a drágaköveket!

Vevőimnek is próbálom átadni ezt az élményt, hogy tudják, mit viselnek, hogy kicsit másképp tekintsenek az ékszerekre, értékeljék az egyedi természetességet, a különlegességet.

Bejegyzésemben a Covid járvány üzletemre gyakorolt hatásáról kezdtem írni. Mivel a fent leírt és megszokott beszerzési mód sajnos már 2 éve nem működik, ezért kereskedőimtől, csiszolóimtól csak a webáruházakon, neten, fotók alapján keresztül tudom megrendelni a munkámhoz szükséges drágakő csiszolatokat. Ez azért nem egyszerű. Nincs azonnali kontaktom, érzésem a kövekkel kapcsolatban, nem látom a valódi színárnyalatukat, méretüket. Választásaim kicsit zsákbamacska- szerűek. Minden esetben elképzelem a megszületendő ékszert és ezért néha csalódom, amikor a megrendelt köveket megkapom. Persze, ez is izgalmas jelenet, amit pozitív hozzáállással a javamra fordíthatok. Sok kedvenc ékszerem született már ebből a szituációból. Kicsit hasonlít arra az inspiráló munkafolyamatra, amikor a vevőm által hozott drágakőből kell egy egyedi ékszert megvalósítani.

Végső soron alkalmazkodnunk kell ehhez a nehéz időszakhoz is és reménykedni abban, hogy egészségben átvészeljük. Közben nyitottnak kell maradnunk, hogy észrevegyük a lehetőségeket, amelyeket a megfelelő hozzáállással a hasznunkra fordíthatunk.