Hári ékszer

Friss bejegyzések

Hónapok kövei: Április

Hónapok kövei: Április

A talizmánkövek használata több ezer éves múltra tekint vissza, sok kultúrában kísérték az embereket mindennapi életükben.  Napjainkban is sokan gyógyító, mágikus erőt tulajdonítanak nekik.  Amikor ösztönösen ráérzünk egy kő vonzására, pozitív érzéseink, gondolataink keletkeznek, melyek jó hatással vannak lelkivilágunkra.

Színük, formájuk, esetleg különleges csiszolásuk szemet, lelket rabul ejt és engem, mint ötvöst különleges ékszerek tervezésére inspirál. Így lesz megismételhetetlen közös alkotás a természet és az alkotó ember találkozása.

 

A gyémánt, az április hónap szerencseköve

„Diamonds are a girl’s best friend”

 

„ADAMASZ”, a legyőzhetetlen. Így nevezték el az ókori görögök a drágakövek királynőjét, a gyémántot.

Története az indiai mitológiába vezet vissza minket, amely sok gyémánt lelőhelyről mesél. Igazolható történeti valóság, hogy a világ első gyémánt lelőhelyei és bányái Indiában voltak és a XVIII. század elejéig ez így is maradt. 

Európába a XIII. században, velencei kereskedők a keleti fűszerekkel együtt hozták be. Ekkor kezdték felismerni a luxuscélokra felhasználható drágakő, ragyogáson alapuló esztétikai lehetőségeit. 

Ebben az időben még a nyers, csiszolatlan köveket foglalták ékszerekbe.

Az első leírás a gyémánt megmunkálásáról 1568-ban Benvenuto Cellini reneszánsz ötvöstől származik. Ezek szerint a kristálylapokat már a XIV. században polírozták, a XV. században pedig megkezdték a formát megadó csiszolást.  Érdekes, hogy ez a megmunkálási technika a mai napig nem változott.

A XVI. század barokk korára kifejlesztették az első briliánscsiszolási formát.

A XVIII. századra az indiai bányák szinte teljesen kimerültek, de felfedezték a rendkívül gazdag brazil gyémántbányákat. 150 évig Brazília látta el a világot gyémánttal, pedig a kereslet nagyon megemelkedett. A XIX. század közepén elkezdődött az amerikai gazdaság fellendülése, a hatalmas vagyonok keletkezésének kora. Ahogy napjainkban, abban az időben is Amerika vásárolta fel a gyémánttermelés túlnyomó részét.

1860 körül kimerültek a brazil bányák, úgy tűnt, véget ér a gyémánt kereskedelme is, amikor Dél- Afrikában új lelőhelyet fedeztek fel. Európába 1870-ben jutott el az első dél- afrikai szállítmány, ez jelzi a modern gyémántbányászat kezdetét. A Kimberleyben található első kürtő a Big Hole a mai napig is látványosságnak számít.

A gyémántbányászat kalandos története, fura figuráinak, a későbbi gyémánt mágnásoknak az élete és a világ nyersgyémánt kereskedelmét irányító De Beers konszernnek a megalapítása minden emberi fantáziát fölülmúlóan kalandos történet, mely írókat, filmrendezőket is megihletett.

Napjainkban több afrikai lelőhelyen kívül még Oroszországban, Indonéziában és Ausztráliában folyik gyémántbányászat.

A gyémánt kristályosodott vegyileg tiszta szén, a természetben előforduló legkeményebb anyag. Ipari felhasználása széles körű, a gyémánttermelés 75% ipari célokra megy.

Az ékszergyémántok értékelése a legújabb kor drágakő kereskedelmének alapvető és legfontosabb kérdése. Az angol elnevezésének alapján a csiszolt gyémánt meghatározó jegyei a 4 C:

Color- szín, Clearness- tisztaság, Cut- csiszolás, Carat- tömeg.

Ezek megítélése alapján döntjük el mennyit is ér az adott kő. Természetesen ezen ismérvek meghatározása rendkívüli gyakorlatot és tudást igényel. Az ékszergyémántok értékelése és árképzése a drágakő kereskedelem egyik legkényesebb területe és nagy felelősséggel is jár.

Láthatjuk, hogy a gyémánt a LEGEK köve: legkeményebb, legcsillogóbb, legértékesebb, legvágyottabb, a legnagyobb ékszerházak által legtöbbet használt drágakő, minden nő álma.

Ezért is kezelik, utánozzák, hamisítják, illegális utakat jár be, a feketekereskedelem főszereplője.  Sok film, regény ihletője ez a rendkívüli tulajdonsággal megáldott ásvány, ami igazából „csak” egy szén módosulat.

Az emberiség kultúrtörténetébe tartozik több híres gyémánt története. Ezek a gyémántok részint méreteik, csiszolási formájuk, színük, kalandos históriájuk folytán érdekesek.

A leghíresebbek többek között: Koh-i-nur, Regent, Orlov, Sancy, Sah. Érdemes elolvasni történeteiket.

A gyémánt erős hatással van a kiválasztó szervekre, a gyomorra és a belekre, valamint fejfájásnál, hát- és végtagfájásnál, porckorong-problémánál, köszvénynél. Gondoskodik, hogy körmeink, fogaink és csontjaink szilárdak legyenek, segít reumánál és szélütésnél, epe- és vesekőnél, erősíti az agyat és az idegeket, megelőzi az érelmeszesedést és a szenilitást. 

A lélek őrzője és segít mindig tisztán és önállóan gondolkodni. A partnerkapcsolatban gondoskodik a belátásról, megértésről és toleranciáról, hosszú szerelmet ajándékoz. Segít depressziónál és szorongásos állapotnál, féltékenység ellen. 

Ünnepeljük a gyémánt hónapját! Adjuk meg a méltó helyét a drágakövek királynőjének és viseljük őket különleges, egyedi tervezésű és készítésű ékszerekben, hogy mi is királynőknek érezhessük magunkat!