Hári ékszer

Friss bejegyzések

LGT dalok ihlette ékszerek

"LOCO- MOTÍVUMOK", LGT dalok ihlette ékszerek

A kedvenceim… azért, mert életem egy olyan szakaszában álmodtam meg ezeket az ékszereket, amikor érzelmileg felfokozottan éltem és egy nagy döntés előtt álltam. Ezek a különleges ékszerek a mai napig erős emóciókat mozgatnak meg a lelkemben. Annyira, hogy nehezebben válok meg tőlük, mint a többi ékszeremtől, pedig tényleg minden más darabnak is egyedi története, útja van és mindegyikhez kötődöm.

Hogyan is születtek az LGT ékszerek?
Balatoni nyár volt, augusztus és már harmadik napja esett az eső. Az ember ilyenkor zenét hallgat, mélázik, ábrándozik. Én kedvencemet, az LGT együttes lemezeit hallgattam, azokból is a régebbieket.
Például „A semmi kertje” c. dalt: „…Kövek magánya jobban sehol sem fájhat, a sárga álmú fák között dobol a bánat…” Mélyen megérintettek ezek a sorok és szinte azonnal megjelent előttem egy ékszer, egy brosstű képe.

Ékszertervezés folyamata

Utána a következő versszak: „… Apró virág ébred, kelyhében ül a reggel, a széllel érkezett, de nézd, megint csak felkel…” , majd:

„…Esőzsinór lóg az égi fatetők lábán, a könnyek kútja megtelik a szakadék száján…” Mindkettő már egy- egy nyakék terveként a fejemben.

lgt02

Az ötleteimet lerajzoltam és természetesen ezeket az ékszereket is ásványokkal, drágakövekkel képzeltem el: citrinnel, malachittel, ametiszttel. Már csak az elkészítésük volt hátra. A kézműves ember számára természetes, hogy az olyan munkáknál, amikor nincs pontos méret, arány megadva, amikor kicsit szabadabban dolgozhatunk, a megmunkálás folyamán a kezünkben folyton alakul, formálódik az anyag. Így a kézzel készített ékszerek mindegyike más és más lesz.

Ezért lehet az is, hogy a már elkészült 5 darab „Esőzsinór” ékszer mindegyike egy kicsit eltér egymástól. Ez az a titok, amiért értékeljük az egyedi, kézzel készített ékszereket, tárgyakat. Lelkük van, érzéseket közvetítenek, láthatatlan kapcsolatot létesítenek a megálmodójuk és a viselőjük között. Mindig megtiszteltetésnek érzem, ha mást is elvarázsolnak az ékszereim és értőn, érezve viselik őket.

Tehát a „Semmi kertje” c. nótából születtek az első Locomotív GT-s ékszereim, de követte őket még több darab. Mindegyikük ezüstből készült, ebből a fehérszínű, jól megmunkálható nemesfémből. A felületüket plusz ezüstözéssel teszem ellenállóbbá a korai elszíneződés ellen. Nagy kedvenceim még a „Ha volna szíved”, a „Csak egy szóra” és az „Ezüst nyár” c. dalok és az ezek ihlette ékszereim. Lehet, hogy javíthatatlan romantikus vagyok?

lgt03

Ugye, mondanom sem kell, micsoda megtiszteltetés volt számomra, hogy a legutolsó, háromnapos LGT koncertsorozaton kiállíthattam ezeket a különleges ékszereket?

És a jövőben tervezem-e egy újabb zenei ihletésű ékszer kollekció megalkotását? Nos, ez legyen az én titkom.