AZ ÉN AMETRINEM

AZ ÉN AMETRINEM

EGY KÜLÖNLEGES DRÁGAKŐ

Ez a lilás- sárgás, néhol barnás részekből álló drágakő egy érdekes ásványmódosulat, a kvarc csoport tagjaiból, az ametisztből és a citrinből tevődik össze.

A köznyelv féldrágaköveknek nevezi  a kvarc család köveit és valóban, ha összehasonlítjuk, mondjuk a zafírok, vagy a berillek áraival, ezek az ásványok megfizethetőek, nem tartoznak a drága drágakövek közé….

…Kivéve, ha valami nagyon különleges darabról van szó. Például egyedi rajzolat, kivételes színárnyalat, vagy érdekes módosulás. Az ametrin megfelel ezeknek a kritériumoknak.

Megejtően szép, bársonyos színű, titkokat hordozó kő. Titkokat a keletkezéséről, a növekedéséről, a koráról, lelőhelyéről. Elsősorban Bolíviában ( Anahi bánya ) található és ez is elég izgalmas, ugye?

Egy előző blog bejegyzésemben már megírtam, hogy egy gyönyörű, különleges formavilágú ametrin indított el a koktélgyűrűk, a nagyméretű köves gyűrűk tervezésének útján.

Ma már törzsvevőjének mondhat egy brazil drágakő kereskedő, aki nemcsak kereskedik a köveivel. Különleges látásmóddal, szakértéssel nyúl a nyers ásványokhoz, hogy azokból olyan drágaköveket csiszoljon, melyek eltérnek a megszokott formáktól.

 Minden márciusban megrendezésre kerül a Hong Kong-i drágakő vásár. Egy magamfajta drágakővadásznak ez a legjobb lelőhely, ahol kiélheti a drágakövek iránti vadászszenvedélyét. A Világ egyik legnagyobb ásvány és drágakő börzéje, rengeteg kiállítóval, előadással, inspiráló momentummal, programmal. De a szakmámhoz köthető összes kiegészítő, szerszám, műszer, installáció, innováció is elérhető.

Ide látogatok el minden évben és itt találkozom a kedvenc kereskedőmmel is.  Alig várom a pillanatot, amikor megcsodálhatom az új kollekcióját, kiválaszthatom az inspiráló darabokat. Ilyenkor kincskeresővé válok és önfeledten válogatok a szebbnél szebb drágakövek között. Főleg az ametrineket, ametiszteket, turmalinokat és topázokat keresem.

Az érdekes, megszokottól eltérő formavilágú és színárnyalatú drágakövek elegáns, néha extravagáns megjelenésűek. Már csak egy letisztult foglalatra van szükségük ahhoz, hogy méltóan tündököljenek egy ékszerben, például egy pompás koktélgyűrűben.

A fotón egyedi tervezésű és készítésű koktélgyűrű látható, a természet alkotta, igazán megismételhetetlen drágakővel, az ametrinnel.

Melyikünk viselné szívesen ezt az ékszert egy jeles alkalomra? Én tudom a választ!