A KÉK TOPÁZOK

A KÉK TOPÁZOK

KÉK ÉV

A Pantone színügynökség minden évben kihirdeti az év színét: míg 2018-ban az ultraviola, 2019-ben az élő korall volt az év színe. A 2020-as választás, a Classic blue. Ez a mélyebb kék szín a megbízhatóságot, a becsületességet és a kék eget szimbolizàlja.

Ez nekem külön örömhír, én is kitalálhattam volna. 🙂

Sokféle árnyalatával a gyerekkorom kedvenc színe, amivel valószínűleg nem vagyok egyedül. Vajon miért? Talán azért, mert tisztaságot sugároz, vagy az ék tiszta kékjére emlékeztet, esetleg a tengerek, a Balaton változó színeit idézik fel bennünk? Meglehet, de az vitathatatlan, hogy a kék és árnyalatai nagyon jól „eltalált”, megkapó színek.

A természet sokféle kékszínű ásványt alkotott: a legszebb, búzavirágkék zafírt, a lilás árnyalatú, Tanzániában található tanzanitot, a világoskék akvamarint, a kevésbé ismert iolitot és a topázokat. De említhetném az amazonitot, türkizt, lápis lazulit, achátokat is. Érdekes, hogy minden lelőhely más- más színárnyalattal ajándékozza meg a „szülötteit”, ezért a legtöbb esetben megállapítható, honnan is származik az adott drágakő.

Most a topázokról, ezen belül a kék topázokról mesélnék. Szerelem volt első látásra!  Mikor is volt az első találkozás? Tíz évvel ezelőtt, egy Indiában, Mumbai városában rendezett nemzetközi drágakő vásáron. Megbabonázva csodálkoztam: milyen kövek ezek a kékek?? Előtte nem láttam, nem ismertem ezt a drágakövet, Magyarországon sem volt közismert. Jó drágakővadászhoz méltóan vásároltam pár egészen extra csiszolású darabot, amelyekből karakteres, különleges ékszerek: koktélgyűrűk, fülbevalók, medálok készültek.

Három féle kék topázt különböztetünk meg, az egészen világoskék színű Sky blue topázt, a középkék színű Swiss blue topázt és a fémes sötétkék színű London blue topázt. Mindegyik árnyalat más és más érzést sugároz felénk.

A Sky blue topáz tisztaságot, szerénységet, kedvességet közvetít, fehér aranyban mutat igazán.

A Swiss blue topáz vidámságot sugall, míg a London topázok érettséget, határozottságot üzennek.  Ennek a két árnyalatnak már jól áll a sárga, sőt a rozé arany is.

Bármelyik színárnyalatot választjuk, biztosak lehetünk abban, hogy a kék topázok érzéseket keltenek és közvetítenek. Ezek a természet által alkotott ásványok különleges, szép ékszerekben kelnek életre, örömet okozva viselőjüknek és csodálóiknak.

Szeretem a kék topázokat! A blogbejegyzésemen látható fotón saját tervezésű, egyedi, kézzel készített ékszereim láthatóak, melyek formavilága kiemeli a drágakövek karakterét. Kék topázaim jelentős része Brazíliából, illetve Mexikóból, Sri Lankáról származik, egyébként ezek az országok egyben a topázok fő lelőhelyei.

Kincskeresésem töretlen, mert célom, hogy a Hári Anikó nevével fémjelzett, egyedi tervezésű és készítésű ékszerek mindegyikében megismételhetetlen, egyedi formájú és csiszolású, karakteres drágakövek legyenek, melyek majd halandó létünk halhatatlan kísérőivé válnak.